Kiinnostaako 3D-tulostus ja mallintaminen?

Intresserad av 3D-utskrift och att skapa modeller?
Välkommen med på kurs om hur man gör 3D-utskrifter. Du får lära dig att skapa modeller med programmet Tinkercad, och hur en 3D-skrivare fungerar och används. På kursen kan du designa t.ex. egna nyckelringar, mobilskal och liknande.

Kursen är avsedd för dig som går i årskurs 4–9. Kursen hålls på tisdagar och torsdagar kl. 16–18, sammanlagt fyra gånger: 26 och 28 februari samt 5 och 7 mars. Vi samlas på GraniDigiLab, i den gula byggnaden bredvid Hagelstamska skolan, på adressen Västra skolstigen 1–3 B. Anmäl dig eller be om mera information per e-post till taru.koskinen@grankulla.fi. Kursen hålls av högstadieeleverna och den är gratis.

Kiinnostaako 3D-tulostus ja mallintaminen?

Tervetuloa mukaan kurssille, jolla opetellaan 3D-tulostusta. Kurssilla tutustut mallien tekemiseen Tinkercad- ohjelman avulla sekä 3D-tulostamiseen ja tulostimien toimintaan. Voit suunnitella esimerkiksi omia avaimenperiä, puhelinkuoria, jne.

Kurssi on tarkoitettu 4. -9. luokkalaisille. Kurssikertoja on 4 kappaletta, tiistaisin ja torstaisin klo 16 – 18. Päivämäärät ovat 26. ja 28. helmikuuta sekä 5. ja 7. maalisikuuta ja paikkana GraniDigiLab, Hagestamskan koulun vieressä keltainen rakennus, Läntinen koulupolku 1-3 B. Ilmoittautumiset ja lisätietoja sähköpostilla ​taru.koskinen@kauniainen.fi​. Kurssia vetää yläkoulun oppilaat. Kurssi on ilmainen

Grani DigiLab – Dimensio artikkeli

Du kan läsa fortsättningen på
https://www.dimensiolehti.fi/grani-digilab/

Grani DigiLab

Meillä oli pitkään unelma tiloista, joissa opettajat kaikista Kauniaisten kouluista voivat tutustua uuteen teknologiaan. Taustana on, että olemme vuodesta 2013 lähtien aktiivisesti työskennelleet digitalisaation parissa koko sivistystoimen osalta, päiväkodeissa, kouluissa, nuoriso-, kulttuuri- ja liikuntapalveluissa, kirjastossa ja kansalaisopistossa. Olemme kutsuneet digitalisaatioprosessiamme Koko Hela Graniksi näyttääksemme, että käytämme koko kaupunkia oppimisympäristönä ja kummallakin kielellä. Saavutimme nopeasti ja ilman lisärahoitusta tavoitteemme yhdestä laitteesta oppilasta kohti, ja saimme hyvät tulokset Opeka-kyselyssä, josta käy ilmi miten opettajat käyttävät digitaalisia apuvälineitä opetuksessa. Olemme myös mielestämme luoneet innovaatiokulttuurin, jossa uskalletaan kokeilla uutta teknologiaa ja testata sellaista, mistä ei ole aiemmin uskaltanut uneksia. Viimeksi mainitusta ovat päiväkotimme olleet hyvä esimerkki.

Kolme vuotta sitten, jo ennen kuin VR-tekniikkaa oli saatavilla Suomen markkinoilla, aloimme testata virtuaalista todellisuutta (VR), ja pian sen jälkeen hankimme ensimmäisen humanoidin NAO-robotin. Toimintamme vahvuus oli, että meillä oli koko sivistystoimelle yhteinen oppimisympäristöjen kehittäjä, joka koordinoi digitalisaatiota sekä se, että sivistystoimen johtoryhmä on ollut osallinen. Digi-intoilijoista koostuva verkostomme, joka kokoontuu kaksi kertaa vuodessa vaihtaakseen kokemuksia ja oppiakseen uutta, on myös ollut merkittävä.

Kun me kevään 2018 aikana oivalsimme, että meillä on vapaa tila neljällä huoneella ruotsinkielisen koulukeskuksen yhteydessä, iskimme nopeasti kiinni tilaisuuteen. Haimme ja saimme kehittämisvaroja Opetushallitukselta. Kaupungin uusi tietohallinnon kehittämispäällikkö tarttui toimeen yhdessä oppimisympäristöjen kehittäjän, kulttuuri- ja vapaa-aikapäällikön ja opettajien kanssa, ja yhteisin voimin huone täyttyi aivan uusimmalla teknologialla. DigiLab-tiimi maalasi seinät nopeasti siistiäkseen tilat kuntoon lokakuussa 2018 pidettyjä avajaisia varten, ja tilat täyttyivät päättäjistämme, henkilöstöstämme, oppilaistamme ja yhteistyökumppaneistamme. DigiLab ylitti heittämällä uutiskynnyksen.

DigiLab on toistaiseksi pilottiprojekti, mutta luonnollisesti haluamme, että konseptista tulee pysyvä. Kokemukset pelkästään ensimmäisistä kahdesta, kolmesta kuukaudesta ovat enemmän kuin rohkaisevia. Konsepti vaikuttaa vastaavan kysyntään, tai ehkä se on luonut kysyntää. Mielenkiintoista on, että se vaikuttaa kiinnostavan riippumatta iästä, kielestä tai sukupuolesta.

DigiLabissa tulee olla kaikista uusinta teknologia. Aluksi on voinut tutustua erityyppisiin VR- ja AR-tekniikoihin, 360-kameroihin ja voi myös 3D-muovailla ja tulostaa. 3D Bears –yrityksen avulla oppilaat ovat voineet rakentaa droneja tai suunnitella oman koulupihansa, mikä sittemmin on oikeasti toteutunut. DigiLabissa on Makerspace, jossa voi ommella älytekstiilejä. Täällä käytetään Micro:bitiä, Arduinota sekä Raspberry Pitä. Niillä voi tehdä älytekstiileitä, mutta myös robotteja. Täällä on myös erityyppisiä robotteja, mm. Legorobotteja ja humanoidi robotti NAO, joka osaa tanssia ja kommunikoida. Pienimmät lapset ovat oppineet koodaamisen perusteet Bee-Botien avulla. Kauniainen on myös maailman ensimmäinen Smart Watson City ja testaa yhteistyössä IBM:n, mutta myös HeadAi-yrityksen kanssa tekoälyn eri muotoja. Testaamme sensoreita ja IOT-teknologiaa. Oppilaat ovat testanneet chattibotin kehittämistä. Toisen vuosiluokan oppilaat kehittävät paraikaa koneälyä, joka liittyy rakkauden teemaan. Meillä on unelma siitä, että voisimme kehittää yksilöllisiä oppimispolkuja koneälyn avulla.

Päiväkotiryhmät ja koululuokat täyttävät päiväsaikaan DigiLabin huoneet, ja henkilöstölle järjestetään työpajoja. Koulun jälkeen tulevat innokkaimmat nuoret DigiLabiin ja he työskentelevät projektiensa parissa. He rakentavat mm. muovikierrättimen, jolla voi kierrättää muovia, jota käytetään 3D-tulostimissa. He ovat myös rakentaneet tietokoneita kaupungin käytöstä poistetuista koneista ja he koodaavat robotteja. Joululoman aikana he järjestivät LANit labissa.

Kerhovarojen avulla järjestetään lapsille koodauskursseja. Myös senioreille järjestetään työpajoja. DigiLabilla on ollut paljon vieraita, opettajankoulutuksen edustajia, muita kuntia, yksityinen sektori, eri järjestöjä ja yhteistyökumppaneita. Erään yhteistyökumppanin aloitteesta järjestettiin epävirallinen Slushin oheistapahtuma, jossa oli amerikkalaisia sijoittajia. Koodauskuningatar Linda Liukas, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinoneno ovat vierailleet DigiLabissa ja monet muut.

DigiLabissa sukupolvet kohtaavat ja eri kieliryhmät samoin ehdoin. Usein nuoret opettavat aikuisia ja ruotsin- ja suomenkieliset oppilaat työskentelevät ehkä ensimmäistä kertaa yhdessä projektien parissa. Jo kahden kuukauden jälkeen suomen- ja ruotsinkieliset yläkouluoppilaat löysivät toiseensa ja alkoivat keskustella yritysideoista.

DigiLab ei ole valmis projekti, vaan jatkuvan kehittämisen alla. Meillä on visio 24/7 toiminnasta. Olemme ottaneet käyttöön lukitus- ja varausjärjestelmän, joka mahdollistaa joustavan käytön ja haemme malleja siihen, miten voimme järjestää kursseja DigiLabissa.

DigiLab ei ole ainoastaan koulu- tai esimerkiksi kirjastohanke, vaan toimintaa kaikille kiinnostuneille. Visiomme on, että lapsemme ja nuoremme ja kaikki kunnan asukkaat saavat parhaat mahdolliset tulevaisuuden taidot. Työskentelemällä rajojen yli saamme enemmän vastinetta rahoille, mutta tärkeintä on inspiroida ja innostua, oppia yhdessä ja jatkuvasti kehittää.

Heidi Backman
Sivistystoimenjohtaja, Kauniainen
www.digilab.fi
www.kokohelagrani.fi

Teksti on aiemmin julkaistu ruotsiksi Dimensiossa 30.1.2019: https://www.dimensiolehti.fi/grani-digilab/

1.2-2.2 2019 DigiLanit

Paikkana Kauniaisten ruotsinkielisen koulun ruokasali, osoitteessa Läntinen Koulupolku 1-3. Sisäänkäynti tapahtuu viitotuilta ovilta koulun parkkipaikalta.

Olemme Kauniaisten uudessa Digilabissa käyvistä nuorista kokoontunut ryhmä, ja ajattelimme miten saisimme nuoret innostumaan ja tekemään asioita joista kaikki tykkäävät – yhdessä. Näin saimme idean järjestää lanit, johon kaikki ovat tervetulleita niin kauan kuin tilaa riittää!

Mitä tarvitset mukaanVad du behöver med dig

Digilaneille mukaan kannattaa tietenkin ottaa tietokone tai konsoli, näyttö/monitori, lisätarvikkeet sekä jatkojohto
(meiltä saa vain 1-2 pistoketta).  Muistathan että
me emme ole vastuussa sinun tuomista tavaroista!

Ympärilläsi tulee olemaan paljon innostuneita pelailijoita,
joten toivomme että käyttäydytte sivistyneesti muiden ympärillä.
Liian häiritsevä käyttäytyminen johtaa tapahtumasta poistamiseen.

Muistathan käyttäytyä hyvin ja noudattaa sääntöjä  – Kom ihåg ditt eget betende, följ reglerna du är på skolan
Laneillamme on kaikki nikotiinituotteet/muut päihteet kielletty, kuten kouluissakin. Jos huomaamme päihteiden käyttöä, joudut purkaa pöytäsi ja lähteä. Jos huomautamme sinulle jonkin asian suhteen, muistathan kuunnella.

Meillä on oikeus poistaa sinut salista sääntöjä rikkoessasi.

Toivottavasti näemme pian uudelleen!

21.1.2019 Våra barn och kommuninvånare ska få de bästa tänkbara framtidskompetenserna! – Haluamme, että lapsemme ja kuntalaisemme saavat parhaat mahdolliset tulevaisuuden taidot!

Grani DigiLab lanserades framgångsrikt i oktober. Nu ordnar vi en ny möjlighet att bekanta sig med verksamheten eftersom Utbildningsstyrelsens generaldirektör Olli-Pekka Heinonen kommer på besök till Grankullas DigiLab 21.1.2019 kl 14.00-15.00.

Grani DigiLab kan du bekanta dig med framtidens fenomen: robotik och programmering, artificiell intelligens, smarta textilier, förstärkt verklighet (AR), 3D-teknik, virtuell verklighet och sakernas internet (IoT). Lärmiljön med den nya teknologin finns till för daghem, skolor, för fritidstjänsterna och för alla kommuninvånare.

Du får höra vår berättelse om vår digitalisering. På plats finns elever, lärare och samarbetspartners. Som bilaga en broschyr om vår digitaliseringsprocess på svenska, finska och engelska. De finns tillgängliga också 21.1. Ta gärna med dig en kollega!

 Om Grani DigiLab i medierna:

Hbl: Granis DigiLab sätter inga gränser för nyfikenheten. Här lär vi oss förstå framtiden!  https://www.hbl.fi/artikel/roboten-nao-lar-svensksprakiga-barn-finska/

KaunisGrani: DigiLab för dig till en ny värld! https://www.kaunisgrani.fi/2018/10/digilabbet-for-dig-till-en-ny-varld/

https://www.facebook.com/kokohela.grani

 

Haluamme, että lapsemme ja kuntalaisemme saavat parhaat mahdolliset tulevaisuuden taidot!

GraniDigiLab avattiin menestyksekkäästi lokakuussa. Nyt järjestetään vielä mahdollisuus tutustua toimintaan, sillä Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen tulee vierailulle Kauniaisten DigiLabiin 21.1.2019 klo 14-15.

GraniDigiLabissa voit tutustua tulevaisuuden ilmiöihin: robotiikka ja ohjelmointi, tekoäly, älytekstiilit, lisätty todellisuus, 3D-tekniikka, virtuaalitodellisuus ja esineiden internet. Uuden teknologian oppimisympäristö on tarkoitettu päiväkotien, koulujen, vapaa-aikapalveluiden ja kaikkien kuntalaisten käyttöön.

Kerromme tilaisuudessa tarinamme digitalisaatiostamme. Paikalla on oppilaita, opettajia ja yhteistyökumppaneita. Liitteenä esite digitalisaatioprosessistamme suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Niitä on saatavissa myös 21.1.

Jos haluat, ota kollega mukaan!

Mediassa Grani DigiLabista:

KaunisGrani: DigiLab vie sinut uuteen maailmaan!  https://www.kaunisgrani.fi/2018/10/digilab-vie-sinut-uuteen-maailmaan/

https://www.facebook.com/kokohela.grani

 

23.10.2018 KokoHelaGrani -verkostopäivä DigiLabissa – KHG-nätverksdagen till DigiLab

Tervetuloa  Välkommen

Ohjelma   23.10.2018

8.15 – 8.50 Aamiainen Frukost
alkusanat  Heidi Backman

9.00 Anu Passi-Rauste:
Tekoälyn käytännön sovellukset ja   mahdollisuudet tällä hetkellä

10.00  Markus Lundell
Kauniaisten Kaupungin Internet of Things – sensoriverkko

10.30 DigiLabin esittely ja työpajoja
DigiLab info och verkstäder

11.00 Lounas Lunch

12.00 DigiLabin työpajat jatkuvat
DigiLab verkstäder fortsätter

14.00 Kahvi, Kaffe

RSVP med e-post, sähköpostilla: taru.koskinen@kauniainen.fi  Ilmoita tarvittaessa eritysruokavalio, informera gärna om specialdiet

23.10.2018 KokoHelaGrani -verkostopäivä DigiLabissa – KHG-nätverksdagen till DigiLab

 

 

3.10.2018 DigiLab avajaiset – DigiLab öppningsdag

Kauniaisten Kaupungin DigiLab avajaiset 3.10 onnistui yli odotusten. Uusi teknologian oppimisympäristö on tarkoitettu oppilaiden, opettajien, nuorisotoimen ja myös muiden kuntalaisten käyttöön. #GraniDigiLabissa järjestetään erilaisia työpajoja ja koulutuksia, joissa aiheina ovat mm. ohjelmointi, robotiikka, tekoäly, älytekstiilit, lisätty todellisuus, virtuaalitodellisuus ja esineiden internet.

#GraniDigiLab on osa Kaupungin Digi-ohjelmaa sekä myös osa sivistystoimen digitalisaatio hanketta www.kokohelagrani.fi/

DigiLab avajaisissa osallistujille oli järjestetty monia työpajoja. Anders Lindholm-Ahlefelt piti VR -workshop työpajaa.

Markus Lundell piti (IOT) Sensoriverkko demoa

Taru Koskinen koordinoi monen oppilaan työpajaa, joista kiinnostusta herätti etenkin robootti- ohjelmointi sekä microbit-ohjelmointi.

Tapahtumassa hyödynnettiin myös DigiLabin käytössä olevat 3D Printterit

Paljon kiinnostusta herätti myös Kasavuoren oppilaiden kehittämä muovikierrätin.

DigiLab oli myös esillä medissa sekä SOME:ssa avajaispäivänä.
Lisätietoja DigiLabista voi kysellä:
Taru@digilab.fi,  Anders@digilab.fi, Markus@digilab.fi